ref

nedjelja, 12. veljače 2017.

UKUSAN KOLAČ BEZ PEČENJA GOTOV ZA 20 MINUTA























SASTOJCI:
Pakovanje Oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira
30 g šećera
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica

PRIPREMA:
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu. Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne. Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer.
Mešajte dok se sve ne sjedini.
Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu.
Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje.
Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno, pise receptizasvakidan.


HURMAŠICE” – ovaj recept je zlata vrijedan, dugo nisam probala bolje hurmašice…





Sastojci:

Tijesto:
2 jajeta
2 šoljice šećera
200 g maslac
brašna po potrebi

Agda:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu. Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene. Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna. Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

petak, 23. prosinca 2016.

ČOKOLADNI BOŽIĆNI KOLAČIĆI



Sastojci:
Smjesa za keksice:
Salica – 250 ml
2 salice glatkog brasna
1 salica i 1 zlica finog kakaa ( ja sam koristila gorki kakao )
2 zlicice soli ( savjet staviti manje soli )
226 gr maslaca ( sobne temperature )
1 salica i 1/3 salice secera
2 velika zutanjka
2 zlice vrhnja za slag ili kuhanje
2 zlicice ekstrakta od vanilije
Trebati ce vam jos extra secera za rolanje kuglica

Punjenje:
1/3 salice meda
1/3 salice Vrhnja za slag ili kuhanje ( Dukat )
1/2 stapica vanilije ili malo ekstrakta od vanilije
113 gr cokolade za kuhanje
28 gr maslaca ( sobne temperature )

Priprema
1.Zagrijte pecnicu na 180 stupnjeva.

2.Prosijte brasno, kakao i sol ( ja sam stavila manje soli – 1 zlicicu ).

3.Izmiksajte maslac i secer dok ne postane blijedo i pahuljasto. Smanjite mikser i dodate zutanjke, vrhnje i ekstrakt vanilije. Umijesajte mix brasna, kakaa i soli, dodajte polako zlicu po zlicu.

4.Napravite kuglice pomocu zlicica ( Martha je radila sa zlicom za sladoled, a ja onako od oka ), uvaljajte ih u kristal secer i slazite na masnim papirom oblozen lim. Ostavite malo prostora izmedju svake kuglice jer se malo rasire. Napravite rupice u svakom kolacicu pomocu drske kuhace. Nemojte dugo cekati da napravite rupice jer ce vam popucati sa strane. Ja sam nakon sto napravim 10 – tak kuglica napravila rupice. Povremeno operite ruke hladnom vodom, biti ce vam puno lakse raditi kuglice.

5. Spremni za pecenje

6.Pecite ih 10 – tak minuta.

7.Nakon 10 minuta pecnja

8.Punjenje:

9.Zagrijte vrhnje, med i stapic vanilije ili ekstrakt do vrenja. Mijesajte dok se sve lijepo poveze. Odstranite stapic vanilije.

10.Cokoladu nasjeckajte na na sitne kockice. Stavite je u sjeckalicu ili koristite stapni mikser, pa prelijete mjesavinom vrhnja, meda i vanilije i sve dobro izmiksajte. Dodajte maslac sobne temperature i jos malo miksajte.

11.Ohladite do zeljene gustoce i pomocu zlicice ili sprice punite keksice.

srijeda, 2. studenoga 2016.

DIGANA GIBANICA JEDNOSTAVNA I BEZ KONKURENCIJE PROVJERITE ZAŠTO!!!



Sastojci
tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
15 dag maslaca
10 dag šećera
4 jaja
4 dl mlijeka
2 vrećice (14 g) suhog kvasca
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica soli
naribana korica limuna

nadjev od maka
30 dag mljevenog maka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1 žlica ruma
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica cimeta
naribana korica limuna

nadjev od oraha
35 dag mljevenih oraha
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1/2 dl ruma
1 žličica cimeta
naribana korica limuna

nadjev od rogača
35 dag mljevenog rogača
15 dag maslaca
3 dl mlijeka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1 dl soka od naranče
5 dag suhih brusnica
naribana korica naranče
i još ...
1 jaje
3 žlice marmelade ili drhtalice

Priprema
1.Najprije potopite svih 10 dag grožđica u ukupnu količinu ruma.
Potom umijesite tijesto.
U većoj posudi izmiješajte brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu.
Zagrijte mlijeko tek toliko da se u njemu može otopiti maslac.
2.U zdjelu s brašnom dodajte jaja i mlijeko s maslacem pa miješajte mikserom dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Pokrijte zdjelu ubrusom i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
Za to vrijeme pripremite nadjeve.
3.Za nadjeve od maka i oraha zagrijte do vrenja mlijeko sa šećerom (i vanilin šećerom za mak), medom i koricom od limuna. Dodajte mak/orahe, pripadajuću količinu grožđica i ruma i cimet. Dobro pomiješajte i ostavite da se ohladi.
4.Za nadjev od rogača u kipućem mlijeku otopite maslac, šećer, med i koricu od naranče. Dodajte rogače, brusnice i sok od naranče. Kuhajte desetak minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte još  mlijeka. Pustite da se ohladi.
5.Lim (ja sam koristila 35x27 cm) obložite papirom za pečenje.
Na pobrašnjeni stolnjak istresite tijesto pa ga podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljajte, premažite tijesto drhtalicom (ili marmeladom) koja nema previše intenzivnu aromu, npr. od dunja. Preko toga namažite nadjev i zarolajte.
6.Pripremljene štruce ostavite u limu da počivaju dok se grije pećnica. Premažite ih umućenim jajetom i pecite 50 do 60 minuta na 180°. Ako prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
7.Pečenu gibanicu pomoću stolnjaka ili većeg ubrusa izvrnite naopako (da dno bude na vrhu) i ostavite je da se ohladi (tako vam se gornja kora neće odvojiti od nadjeva).

Posluživanje
Kažu da diganu gibanicu treba jesti ohlađenu, ali meni je najdraži topli okrajak i to si priuštim svaki put!

ponedjeljak, 17. listopada 2016.

MAMIN KREMASTI KOLAČ KOJI USPIJEVA SVAKI PUT



 Recept:
5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti  sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim  dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj  formi otprilike 26 cm . Pecenu  toplu koru preliti sa 250  ml mleka i ostavi da se ohladi ;

FIL ;
 1 puding od vanile
 1 puding od cokolade,
 1 litra mleka,
 4 kasika gustina
,200 grama secera,
 40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
 i 300 ml slaga....

Postupak: u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina
U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.
Te filove ohladiti .  Posebno umutiti  margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati  belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu..

četvrtak, 13. listopada 2016.

RECEPT ZA DOMAĆI MAČMALOU



Potrebni sastojci:
Za biskvit :
6 žumanaca,
10 ravnih kašika šećera,
6 punih kašika brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer,
Pola praška za pecivo,
200 ml mleka,
100 ml ulja.

Za fil :
20 kašika šećera (10+10),
6 belanaca,
1 vanilin šećer,
4 kašike hladne vode,

Za glazuru :
150 g čokolade,
5 kašika ulja,
5 kašika vode.

Priprema:
Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom).
Korak 2: Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još.
Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.
Korak 4: Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte Mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.
Posle par sati navalite na kolač !

utorak, 4. listopada 2016.

SAVRŠEN RAFAELO KOLAČ...BAŠ PO MOJOJ MJERI



Sastojci 
Za koru:
6 belanaca
250 gr šećera
50 gr kokosovog brašna
100 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 dl mleka

Za fil:
6 žumanaca
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike brašna
15 kašika šećera
1 l mleka
125 gr maslaca
125 gr margarina
2 dl slatke pavlake
I još:
50 gr kokosovog brašna
malo pečenih lešnika

Priprema
1.Kora:
Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmešano sa malo praška za pecivo. Sad mešati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera).
Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bela (to traje petnaestak minuta).
2.Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog  mleka.
3.Fil:
U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mleka.
8 dl mleka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati je (par minuta). Ostaviti da se ohladi.
4.Kad se ova smesa ohladila, izmešati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.
Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako i nežno špatulom (varjačom).
5.Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna.
Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik.
6.Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.