ref

utorak, 22. kolovoza 2017.

MAMIN BRZINSKI HOT DOG ZA 15 MINUTA…



Sastojci
Tijesto:
500g brašna
1 kocka svježe germe
1 dec ulja
2,5dec vode ili mlijeka
1 kašičica soli
1 jaje za premaz
sezam za posipanje
kuhane hrenovke

Priprema
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ostaviti ga da se odmara pola sata.
Hrenovke malo prokuhati, ako su veće prepoloviti ih(otprilike treba ih 14 komada na ovu količinu tijesta).Tijesto tanko razvaljati, isjeći na trake i hrenovke spiralno umotavati,
premazati ih jajetom i posipati sezamom.PEĆI NA 180C oko 20min.

PEGLANA PAPRIKA ZA ZIMU! PRIPREMLJENA NA OVAJ NAČIN, PAPRIKA OSTAJE ČVRSTA, PIKANTNA I VEOMA UKUSNA.



Ja sam je stavljala kao filete a vi ih po možete stavljati i cele...

SASTOJCI
5 kg crvenih mesnatih paprika
5 šoljice ulja
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šolja esencije
2-3 glavice belog luka
1/2 kesice bibera u zrnu
po želji neka ljuta papričica

PRIPREMA
1.
Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
2.
Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
3.
Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.

nedjelja, 13. kolovoza 2017.

KAO NOVE: Evo kako da vaše patike ponovo postanu BLISTAVO BIJELE!



Bijele patike su jedan od najprodavanijih modela obuće širom svijeta, ali tu postoji jedan mali problem – njihova bjelina se izgubi jako brzo.
Ali, postoji rješenje i način da im vratite njihovu bjelinu i blistavost! Pripremite ovu smjesu, očistite patike i ponovo će izgledati kao kada ste ih tek kupili.

Sastojci:
– kašičica sode bikarbone,
– malo vode,
– malo sirćeta.

Priprema:
Pomješajte sva tri sastojka. Vode i sirćeta sipajte otprilike isto, a u količini da zajedno sa sodom bikarbonom dobijete gustu pastu.
Staru četkicu za zube umačite u pastu i tako izribajte patike. Nakon toga isperite toplom vodom i ostavite da se osuši.
Ova domaća pasta odlična je kako za platnene, tako i za kožne patike, a oni koji su je isprobali kažu da skida i tvrdokorne i stare fleke.

četvrtak, 10. kolovoza 2017.

URADITE OVO I VAŠI PEŠKIRI ĆE BITI MEKANI I KAO NOVI A NE KRUTI I OTRCANI



Peškiri se, kao i mnoga odjeća pranjem istrše, gube svoju kvalitetu, gube mekoću bez obzira kakav skup proizvod koristili.
Postoji jedan trik da mu vratite njegov sjaj sa samo jednim pranjem.

Prije nego vam otkrijemo o čemu je riječ da napomenemo da se peškiri otrcaju od tvrde vode, od deterdženata koje koristite.
Prvi savjet je da prilikom pranja ne trpate previše u veš mašinu veša jer mašina ne mže da odradi kako treba proces.

Stavite svoje peškire u mašinu i dodajte pola polje bijelog sirćeta koji će preporoditi vaše peškire ali i očistiti mašinu i ubiti nepotrebnje mirise koji se u njoj sakupljaju.
Nakon što operete u sirćetu, upalite mašinu opet , sada sa vodom isperite .
Pokušajte, nećete se pokajati.

ŠNICLE U JOGURTU…JEDAN RUČAK OD KOJEG ZASTAJE DAH: Najčešće koristim piletinu!



SASTOJCI
– 500 g cureceg belog mesa ili pilećeg mesa
– 4 dl jogurta
– 100 g trapista
– 100 g hlebnih mrvica
– 2 kasike persuna
– po ukusu biber, so
– malo ulja

PRIPREMA
Trapist izrendati na krupno, persun sitno iseckati a meso iseci na snicle.
U odgovarajucoj posudi izmesati trapist, persun i hlebne mrvice.
Snicle pobiberiti i posoliti po ukusu, umakati u jogurt i valjati ih u smesu sa trapistom.
Vatrostalnu posudu podmazati uljem, sloziti pripremljene snicle, preostali jogurt i smesu za paniranje preliti preko njih i pokriti alu folijom.
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Skinuti alu foliju i ostaviti snicle da se zapeku do rumene boje.

ZAPEČENI PIZZA MAKARONI - PRSTE DA POLIŽEŠ



Potrebno je:
400 g makarona
300 g šampinjona
proizvoljne količine parizera
pureće šunke
sira
suvog mesa
kečap
po ukusu origana
malo margarina
Preliv:
2 jajeta
1 čaša jogurta (ili pavlake za kuvanje)
malo soli

Priprema
1.Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati
2.Sve dobro sjediniti,pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.
3.Premazati kečapom, naribati malo sira.
4.Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuvanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.
5.Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C.

"TRIOLADA" JEDNOSTAVAN KOLAČ OD JEFTINIH SASTOJAKA



Sastojci
Tijesto:
6 jaja,
6 žlica šećera,
3 žlice ulja,
1 žlica kakaa,
2 žlice krušnih mrvica (prezle),
3 žlice brašna,
1 vrećica praška za pecivo.
Krema:
15 žlica šećera
1,5 l mlijeka,
2 pudinga od vanilije,
2 pudinga od lješnjaka,
2 pudinga od čokolade.
250 g margarina,
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje,
250 ml vrhnja za šlag.

Priprema
1.Tijesto:
Umutiti bjelanjke, te dodati šećer, žutanjke, ulje, mrvice, kakao, brašno i prašak za pecivo. Peci 30 min. na 150°.
2.Krema:
Izmiješati 5 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije s malo mlijeka, odvojenog od 1/2 l. Ostatak staviti da zakipi i skuhati kremu.
Tako isto napraviti s pudinzima od lješnjaka i čokolade.
Ako nisam dovoljno jasna, znači, na dva pudinga ide po 5 žlica šećera i 1/2 l mlijeka.
Margarina podijeliti na 3 dijela. Kad se kreme prohlade u svaku dodati po 1/3 margarina.  Pudinge mazati po biskvitu, boje slažite po želji. Na vrh staviti glazuru.
3.Glazura:
250 ml vrhnja za šlag staviti da zakipi , ugasiti vatru, staviti izlomljenu čokoladu neka odstoji 5 min. i miješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Preliti po kolaču.

www.coolinarika.com