ref

petak, 23. rujna 2016.

KREMASTA TORTICA NA BRZINU...JAKO FINA, JEDNOSTAVNA I OSVJEŽAVAJUĆA



Sastojci
Potrebno za tijesto
250 g brašna
3 kašike šećera u prahu
1 kom jaje
125 g margarina
2 kašike hladne vode
ribana kora limuna
1 kom vanilin šećer
mrvica soli

za fil
4,5 dl mlijeka
100 g Gussnel Dolcela (gustin)
125 g margarina
2 kom žumanceta
5 dl slatke pavlake za šlag
100 g šećera
1 kom burbon vanilin šećer
i još
oko 700 g marelica, kajsija ili breskvi

Priprema
1.U posudu sipati brašno, dodati margarin isječen na listiće i sve ostale sastojke za tijesto pa zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozrnu foliju i ostaviti u frižider dok se pripremi fil.
2.Tijesto istanjiti do 33 cm prečnika i staviti u kalup 26 cm premazan uljem, tijesto malo pritisnuti uz ivice kalupa. Marelice prepoloviti i stavljati ma tijesto isječanom stranom prema dolje.
3.U 2 dl mlijeka razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mlijeka, margarin, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati dok se zgusne, kao puding. Sipati u kalup sa tijestom, poravnati i staviti u rernu zagrijanu na 200 C da se peče 35-40 minuta
4.Pečen kolač ostaviti da se ohladi
5.služiti dobro ohlađen kolač.

utorak, 20. rujna 2016.

OVU PITU NAM JE POSLALA NAŠA VJERNA ČITATELJKA....A KOLIKO JE UKUSNA I SAMA SAM SE IZNENADILA



Sastojci
1 i 1/2 svezi kvasac
1 zlicica secera
300 ml. tople vode
2 jajeta
2 zlicice soli
700 gr. brasno (priblizno)
80 gr. margarin
80 gr. svinjska mast
jaje i sezam za premazivanje
300 gr. ovci sir ( priblizno)

Priprema
1.Kvasac izradite kao i obicno, sa secerom i zlicu, dve brasno…
2.Kada se ukiseli, dodajte jaja, soli, brasno, i umesite fino ali mekano testo…
3.Ostavite ga dvadesetak min. da se odmori. Podelite ga na 6 kuglica.
4.Tepsiju namazite mascu. Svaku kuglicu razvijte velicine kao i tepsija. Margarin i mast rastopite i svaku koricu poprskajte smesom ta stavite zdrobljeni sir. Redjajte u tepsiju koru, mast, sir, pa opet koru… sve dok ne potrosite sest korica.. Pogacu isecite na romboide ili kako vec hocete…Zadnju koru poprskajte uljem, premazite jajetom i pospite sezamom…
5.Ostavite je da se odmori dok testo ne napuni tepsiju pa je onda stavite da se pece…
6.To je to…


ZA VEČERU IDEALNI TREBA VAM SAMO 15 MINUTA DA IH SPREMITE...



Nesto brzo, lako i jednostavno za dorucak...Recept je stajao odavno, pa sam slucajno prelistala staru svesku i nasla sam ga ispisan na listic... cekao dan kada ce se isprobati..

Sastojci
1 jaje
200 ml jogurt
400 gr brasno
1 p. pecivo
1 kasikica soli
130 gr bjeli sir
130 gr kackavalj
130 gr sunka
1 zl. origano
3 zl. kecap

Priprema
1.Sunka, kackavalj i sir ribaju se sitno.
Od svih sastojaka umesimo homogeno tjesto, koje razvlacimo na nabrasnjeni radni sto debeljinom od oko 0.5cm i narezemo ga na kockice.  
2.Przimo ih na zagrejano ulje sa obe strane, pa odlozimo ih na kuhinski papir da se upije visak masnoce.
3.Sluzite ih topli, al nije problem i da su ohladzene, i tako su jednako ukusne ;) Bon apetit! :)
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.
PRIJATNO  i uzivajte u hrani

ponedjeljak, 19. rujna 2016.

JEDNOSTAVNA KOKOS TORTA KOJA SE NE PEČE



Sastojci

Kora: 100gr mlevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Fil: 1 lit mleka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema

1.Ovsene pahuljice malo propržiti u tiganju da blago porumene. Zatim ugrubo samleti u blenderu
2.Kora: Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan i može se naći po povoljnim cenama (slika 2).  Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati (slika 3)
3.Fil: Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
4.Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom

subota, 17. rujna 2016.

KEKS TORTA ZA 10 MINUTA....NI KUHANJA NI PEČENJA SAMO SLAŽI I MAŽI



Ovo je jedna jednostavna i brza keks torta bez kuvanja fila , jedio je malo sladja za one koji ne vole puno slatko. Mozete smanjiti kolicinu prah secera posto ima cokolade  u kremi.

Potrebno je ;
500 grama keksa ( ja nisam merila nego sam stavila 6 x 3 reda keksa na dnu i posle jos jednom tako , znaci 36 keksa )
250 grama neslanog putera
250 grama secera u prahu ( moze i manje)
150 grama cokolade za mesenja
malo ruma
malo mleka za umakanje keksa
Za odozgo 150 grama crne cokolade i 100 grama bele( bela moze i nemora)

Priprema
Poredati  na posluzaoniku  keks predhodno umocen u mleko i pripremite fil.
Fil se priprema tako sto se muti 250 grama putra sa prah secerom i u to se dodaje otopljena cokolada i malo rum extrata
Kada ste poredali keks stavite fil preko toga pa opet keks ( predhodno umocen u mleko).
Preko keksa premazite cokoladnom glazurom po zelji ( mozete staviti kokos preko toga ) a mozete kao ja ovog puta i belu cokoladu da bi se dobila mramorna glazura.

ŠNICLE U UMAKU! ….OVAJ RECEPT SAM NAUČILA OD MAME…



Sastojci
4-6 većih junećih odrezaka
4 v.ž juhe ili vode
4 v.ž slatkoga vrhnja za kuhanje
2 kisela krastavca
2 v.ž senfa
malo soli,papra i vegete
2 v.ž ulja
sjeckani peršin

Priprema
1.Juneće odreske malo potući s batom,začiniti s soli,paprom i vegetom pa ih popržiti na 2 žlice ulja.Izvaditi ih i pokrivene držati na toplom.
2.Masnoću od prženja mesa tada zalti s juhom ili vodom.
Dodati vrhnje pa promiješati.Kisele krastavce narezati na sitne kockice pa ih umiješati u vrhnje,promiješati.
3.Tada dodati senf,sjeckani peršin pa prokuhati,začiniti po želji.
4.U umak vrati izpečene šnicle,promiješati i odmah poslužiti.

Posluživanje
Poslužiti uz prilog po želji;neko izdinstano povrće,tjesteninu,pire,rižu….i salatu.

petak, 16. rujna 2016.

GOTOVO ZA 15 MINUTA: VRHUNSKE ČOKOLADNE KOCKE SA BANANAMA BEZ PEČENJA



Za pravo čokoladno ljetno osvježenje.

Sastojci
podloga
20 dkg mljevenih petit keksa
15 dkg otopljenog maslaca

crni nadjev
7,5 dcl mlijeka
7 dkg(oko 3 pune žlice) gustine
7 punih žlica šećera
10 dkg tamne čokolade
1-2žlice kakaa

bijeli nadjev
7,5 dcl mlijeka
 7 dkg gustine
 6 žlica šećera
 10 dkg bijele čokolade
+ 4-5 komada banana
+čokoladna glazura

Priprema
1.Za podlogu dobro promiješati mljevene kekse sa otopljenim i prohlađenim maslacem te dobro utisnuti u kalup ili tepsiju(oko 36x23)
2.Za prvi nadjev sa malo mlijeka od navedene količine razmutiti gustin a ostatak staviti sa šećerom nek kuha.U zavrelo dodati  umućen gustin,tamnu čokoladu i kakao.Kuhati dok se ne zgusne te ODMAH vruće istresti na podlogu.
3.Zatim poslagati banane izrezane po dužini i odmah kuhati bijeli nadjev po postupku kao i tamni samo dodati 10 dkg bijele čokolade.Kad se zgusne ODMAH i njega preliti po bananama.
Za glazuru:
10 dkg tamne čokolade otopiti na pari sa 3dkg maslaca i preliti po kolaču.(ili glazuru koju inače radite)
Dobro ohladiti i tek onda poslužiti,najbolje sutradan.
Da glazura ne bi pucala,nož mora biti oštar ili kolač ostavite prije rezanja malo vani da glazura popusti(ako frižider jako hladi)..