ref

utorak, 21. veljače 2017.

PITA IZ JUŽNOG DIJELA SRBIJE KOJU MORATE PROBATI



Sastojci:

Testo
250 ml vode
250 ml ulja
3 šolje brašna
250 g mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo

Sirup
250 ml vode
500 g šećera
1 vanil-šećer

Priprema:

Testo
1. U dublju posudu sipati vodu i ulje i zagrevati dok ne provri. U ključalu vodu zakuvati brašno i dobro promešati kako bi se razbile grudvice, a svi sastojci dobro povezali. Skinuti s ringle i ostaviti da se hladi.
2. U prohlađenu smesu umešati mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sastaviti i prebaciti u dublji pleh postavljen pek-papirom i ravnomerno rasporediti testo na debljinu s prsta.
3. Pre pečenja kolač iseći po želji i peći u rerni na 180° C oko 30 minuta, a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup
1. U šepu staviti vodu, šećer i vanil-šećer pa zagrevati dok ne provri. Ostaviti da ključa nekoliko minuta pa vreo sirup preliti preko prohlađenog kolača. Sačekati da shladi i servirati.

ponedjeljak, 20. veljače 2017.

RECEPT ZA FINI SOS ZA TJESTENINU KOJA IMA OKUS KAO ONA IZ NAJFINIJIH RESTORANA!

 

Sastojci:
Tijestenina (oblik po vasoj zelji)
2-3 komada pileci prsa
200 gr. krem sira
1 mala konzerva pilece krem supe
1 konzerva sampinjona
1 paradajz
1 halapinjo paprika
100 ml. mlijeka
so,biber i vegeta
malo ulja
malo persuna

Priprema
Meso isjecite,dodajte mu malo zacina,izmjesajte i proprzite na malo ulja.
Mesu dodajte krem sir,paradajz sjecen na kockice i papriku sjecenu na kockice.
Prodinstajte pa dodajte krem juhu i sampinjone.
Jos malo prodinstajte,dodajte mlijeko pa prokuhajte.
Pospite sa malo persuna i maknite sa peci.
Tijesteninu skuhajte u slanoj vodi,ocjedite i dodajte joj sos.
Promjesajte i servirajte toplo jelo.
Prijatno!

PRAVE LEDENE KOCKE

 

Ledena kocka  je sočna čokoladna kora sa ukusnim bijelim mliječnim kremom, prelivena čokoladom. Osvježavajući i brz kolač, idealan za svaku priliku. Služi se hladan.

Sastojci:

Kora
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 1,5 kašika kakao

Sirup
– 250 gr šećera
– 350 ml vode

Fil
  – 500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
– 9 kašika šećera
– 9 kašika brašna
– 250 gr margarina ili maslaca
– 3 kesice vanilin šećer
Preliv
– 100 gr mliječna čokolada
– 3 kašika suncokretovog ulja

Priprema:
Umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, dodati 1,5 kašika kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.

 Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike suncokretovog ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. Za sve sladokusce prijatan desert.
U ohlađen krem se može dodati sezonsko voće: jagode, višnje, maline… itd.
Uz kolač se može poslužiti i sladoled od vanile.

BRZI JAFFA KOLAČ

 Image result for Kolač jako fin i izdašan, topi se u ustima

SASTOJCI:

Biskvit:
2 jaja
10 dag margarina
2 dl mlijeka
10 ravnih žlica šećera
prstohvat soli
10 ravnih žlica brašna
1,5 ravna žlica kakaa
1 prašak za pecivo

Žele od naranče:
3 žlice marmelade od marelice
1 naranča-kora i sok (ja stavila 2 naranče i dobila sam 2,5 dl soka))
1 list želatine (moj dodatak)

Čokoladna glazura:
7 dag čokolade za kuhanje (ja stavila 15 dag)
2 žlice šećera (ja stavila 3 žlice)
3 žlice mlijeka (ja stavila 5 žlica)
5 dag margarina (kod mene 10 dag)

PRIRPEMA

Biskvit:
Na umjerenoj vatri otopite margarin i mlijeko pa ohladite (Ja rastopim margarin u vrlo malo mlijeka, pa dodam preostalo i odmah je rashlađeno). Brašno, kakao i prašak za pecivo skupa prosijte.
Umutite cijela jaja, šećer i prstohvat soli. Ulijte mlijeko sa margarinom, pa dodajte mješavinu sa brašnom. Ulijte smjesu u dublji nauljen i pobrašnjen lim (37x21 cm) i pecite na 180"C oko 30 min. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Ostavite ga da se ohladi.

Žele od naranče:
Pošto stavljam duplu količinu naranče, ja stavim 1 list želatine (možete žele zgusnuti i sa 1 ravnom žlicom gustina). List želatine namočite u hladnoj vodi da omekša.
Za to vrijeme u manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte marmeladu i kada se rastopi, dodajte ribanu koru i sok od naranče. Dobro promiješajte i još malo zagrijte, pa maknite sa vatre. Dodajte  omekšalu i ocijeđenu želatinu i dobro je umiješajte da se rastopi. Toplim želeom premažite kolač i ostavite da se žele stvrdne, pa prelijte toplom čokoladnom glazurom. Ako pravite sa gustinom, onda u soku od naranče razmutite gustin i skuhajte kao puding.
Čokoladna glazura:
Otopite na vatri čokoladu, šećer i mlijeko. Kada se čokolada otopi, maknite sa vatre i umiješajte margarin (ili maslac), pa toplim prelijte kolač. Ostavite da se glazura stegne.
Kolač režite nožem zagrijanim u bokalu vruće vode, prije rezanja ga posušite krpom.
http://www.coolinarika.com/

GOTOVE DOK TREPNEŠ...MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA

 

Sastojci

Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja

Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina

Priprema
1.Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
2.Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih djelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset djelova, kako je kome lakše ;)
3.Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm.
Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jače potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
4.Uključiti pečnicu na 200 st.C.
5.Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
6.Peći 20 minuta obje tepsije zajedno u pečnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
7.Kad se izvade iz pečnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.

Posluživanje
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kis.vrhnje, gljive, masline…
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi

NAJLJEPŠI ROLAT NA SVIJETU...JEDNOSTAVNE IZRADE

 

Sastojci:
250 gr margarin
250 gr kristal šećer
250 gr brašno oštro brašno
5 kom jaja
fil:
200gr čokolade za kuvanje +10 supenih kašika mleka+1supena kašika jestivog ulja

Priprema:
1.Brašno,margarin,žumanca i šećer pomešamo u glatku masu.Belanca sa prstohvatom soli umutimo u čvrst šne i lagano dodajemo ostatku mase.
2.Pek papir oko 5 kom isečemo na veličinu tepsije(unutrašnji promer tepsije 37x33cm).Na pek papir izručimo oko 5 supenih kašika mase i rasporedimo masu ravnomerno po papiru (debljina kao palačinka).Ukoliko imate ravnalicu za fondan, kuhinjsku špaklu upotrebite njih za ravnomerno raspoređivanje mase ukoliko ne uzmite parče širokog čvrstog kartona.Kod ravnomernog širenja mase naj bitnija je brzina jer u suprotnom pek papir se nabira i na tim mestima kora će pući kod pečenja, to nije veliki problem pošto se rolat pravi od nekoliko kora pa se to neće videti ali iz praktičnih razloga lakše je ako je kora ucelo.
3.Testo sa pek papirom prebacimo u tepsiju i pečemo u unapred zagrejanoj rerni od 3-5 min(zavisi od rerne).Kora mora ostati skroz svetla kao u presnom stanju, u toku pečenja nakon oko 3min proverite da li se testo lepi za prst ako ne kora je gotova.Ukoliko ivice promene boju na svetlo smeđe-zlatno morate ih izrezati jer su presušene pa će se lomiti.
4.Kore zajedno sa papirom ređajte jednu na drugu i prekrite kuhinjskom krpom dok spremite fil.Čokoladu otopimo na pari zajedno sa mlekom i uljem.Takođe se koriste i voćni premazi u ubliku otopljene marmelade ili ganaš krema sa belom čokoladom i voćem.Svaku koru premažemo tanko čokoladom i pažljivo je uvijemo u čvrst rolat.
5.Rolat prebacujemo na sledeću premazanu koru pa sve zajedno uvijamo u rolat dok ne utrošimo sve kore.
6.Gotov rolat uvijemo u tegljivu foliju i ostavimo u frižider da prenoći.Tako spremljen rolat je čvrst i lako se seče na veoma tanke šnite.

nedjelja, 19. veljače 2017.

FRANCUSKI KROMPIR - JEDNOSTAVNO JELO KOJE ĆE VOLJETI CIJELA OBITELJ



Sastojci
1 kg krumpira
5-6 jaja
1-2 para domaćih kobasica
2 žlice ulje za prženje
5 dl kiselog vrhnja
Vegeta, sol i papar


Priprema
1.Skuhati krumpir u vodi ( ja kuham bez soli ), oguliti i narezati na ploške. Skuhati jaja, oljuštiti ih i narezati na kolute. Skuhati jaja, oljuštiti ih i narezati na kolute
U nauljenu posudu za pečenje poslagati pola narezanog krumpira i posoliti ga.
2.Na krumpir poslagati narezana jaja……
3….a zatim kobasice.
4.Na kraju sve pokriti preostalim krumpirom,  posipati Vegetom, popapriti i posoliti…..
5……pa preliti kiselim vrhnjem.
6.Zapeći u pećnici na temperaturi 0d 180° C 20 do 30 minuta dok sve lijepo ne zarumeni.
http://www.coolinarika.com