ref

subota, 25. ožujka 2017.

"DOBRO JUTRO TORTA" GOTOVA ZA 20 MINUTA



Lepa na oko, a jednostavna za napraviti

Sastojci
1 pakovanje biskvit kore za tortu sa čokoladom (kakaom)
300 g mlevene plazne
3 čaše kisele pavlake
250 g prah šećera
500 g belog krem šlaga
500 g margarina Dobro jutro
2 dl kisele vode

Priprema
I fil: umutiti pavlaku, margarin, prah šećer i mlevenu plazmu
.II fil: umutiti krem šlag sa kiselom vodom
.Filovati sledećim redosledom: kora-fil I-fil II i tako tri puta. Na kraju tortu premazati krem šlagom.

SLANI ROLAT PROBAJTE MU ODOLETI



Sastojci
BISKVIT OD AJVARA
2 žlici brašno
2 žlici ulje
2 žlici ajvar
2 jaja
1 žličica pecilni prašak
2 žlici kiselo vrhnje, noževu konicu soli

BISKVIT OD BLITVE
2 žlici brašno
2 žlici ulje
1 žlica blitve
2 jaja
1 žličica pecilni prašak
2 žlici kiselo vrhnje, noževu konicu soli

BISKVIT OD FETA SIRA
2 žlici ulje
2 žlici feta sira
2 jaja
1 žličica pecilni prašak
2 žlici kiselo vrhnje
2 žlici brašno
noževu konicu soli

Priprema
1.Biskvit od ajvara:
Žumanjke i beljanke odvojiti. Iz Bjeljanka napraviti čvrsti snjeg.
Žumanjke i ostale sestavine izmješati i na kraju lagano umješati snjeg od bjeljanka.
2.Isto napraviti i sa pripremo biskvita od blitve i feta sira.  Ja sam  svih 6 bjeljanka skupa izmiksala  i podjelila na 3 djele.
Na pekač dati peki papir. Masu za sve tri biskvite istresti i poravnati.
Peči na 170 C  oko 15 minuta.
Pečeni biskvit prevrnuti na kuhinjsko krpo i zaviti u ralado. Pustiti da se ohladi.
Filovala sam je sa francuskom salatom, u koju sam dala 1 vrečicu želatine.
izvor : coolinarika.com

KREATIVNA IDEJA: FARBANJE JAJA POMOĆU SVILENE MARAME!




Bliži se Uskrs i s njim i tradicija farbanja jaja. Naravno, najlakše je kupiti neku boju i jednostavno ih obojiti. Takođe možete uraditi originalan dekupaž uskršnjih jaja, ofarbati ih krep-papirom ili uraditi sa efektom mermera, ali možete i da budete još kreativniji i imaćete najlepša jaja od svih.
svilena jaja
Svilena marama je odličan modni dodatak, ali, verovali ili ne, može vam pomoći i u farbanju jaja

Pogledajte kako da ofarbate jaja pomoću svilene marame u 6 jednostavnih koraka:
1. Isecite parčiće svile sa nekim interesantnim dezenima i isto toliko parčića belog platna. Kako ofarbati jaja pomoću svilene marame
2. Umotajte jaje u svilu, zatim u belu tkaninu i zakačite šnalom za kosu, na primer.
3.Ponovite postupak sa ostalim jajima.
Kako ofarbati jaja pomoću svilene marame
4.  Stavite jaja u metalnu (od nerđajućeg metala) ili staklenu posudu i napunite vodom.
5. Sipajte u vodu 3 supene kašike alkoholnog sirćeta, stavite na srednju vatru da proključa i kuvajte 15 minuta. Ponovite postupak sa ostalim jajima.
6. Izvadite jaja, ostavite da se ohlade, a zatim odmotajte jaja.
svilena jaja
P.S. Istu svilu možete koristiti nekoliko puta.
Izvor: stvarukusa / uspesnazena.com

KOLAČ NA BRZAKA TREBA VAM 10-AK MINUTA DA GA SMUĆKATE



Super,brz i jedostavan kolač.Gotov za nekih 10-ak min. Za ljubitelje cokolade odličan izbor

Sastojci
KREMASTI BISKVIT
8 dcl vode
20 dkg šećera
1 margarin
20 dkg čokolade za kuhanje
60 dkg sport ili pettit keksa

PRELJEV
5 dcl slatkog vrhnja
20 dkg čokolde za kuhanje
malo ruma

Priprema
Kremasti biskvit
1.Staviti vodu da zakipi sa šećerom.
U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
U toplu kremu lagano umiješati kekse.
Sve izliti u pleh.

Preljev
1.Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum.
Još vruće izliti preko vruće podloge.
2.Kad se ohladi staviti u frižider.
Rezati na kocke.

SLANI ROLAT…ODLIČAN IZBOR U SVIM PRILIKAMA




Sastojci:
Kora
4 jаjetа
4 kаšike brаšnа
1 prаšаk zа pecivo
2 kаšike pаvlаke
prstohvat soli

Fil
200 g fetа sirа
100 ml milerаmа
180 g prаške šunke

Pripremа:
1. Belаncа odvojiti od žumаnаcа i sа prstohvаtom soli umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumаncа sа pаvlаkom. Dodаti sneg od belаnаcа i polаko promešаti.
3. Nа krаju dodаti mešаvinu prаškа zа pecivo i brаšnа, pа promešаti vаrjаčom.
. Pleh od rerne obložiti pаpirom zа pečenje i rаzliti u njegа pripremljenu smesu. Peći u zаgrejаnoj rerni nа 200°C oko 20 min.
5. Pečenu koru uviti u vlаžnu krpu i ostаviti dа se ohlаdi.
6. Posebno umutiti fetа sir i milerаm i dodаti seckаnu prаšku šunku pа promešаti.
7. Koru rаzviti i premаzаti filom, pа ponovo urolаti, uviti u krpu i odložiti u frižider dа se stegne.
8. Neposredno pred služenje iseći nа pаrčаd željene veličine i poslužiti.

petak, 24. ožujka 2017.

DUGO MI JE OVAJ RECEPT BIO NA PAPIRIĆU A KADA SAM PROBALA BOMBICA OD KOLAČA



Sastojci
BISKVIT
8 bjelanjaka
10 dkg šećera u prahu
20 dkg prženih lješnjaka ili oraha
2 žlice mljevenog keksa ili mrvica /prezli/

FIL
8 žumanjka
15 dkg šećera u prahu
3 žlice mlijeka
20 dkg margarina
7,5 dkg tamne čokolade
7.5 dkg bijele čokolade / može i ne mora po želji /
1 vanilin šećer

GLAZURA
7.5 dkg tamne čokolade
3 dkg margarina
ulje

Priprema
1.Bjelanjke dobro izradite u čvrsti snijeg sa šećerom u prahu.
2.Lagano umiješajte mljevene lješnjake pomješane sa mljevenim keksom ili mrvicama.
3.Stavite peći na 180 C 15 minuta dok porumeni i odvoji se od ruba tepsije, najbolje isprobajte čačkalicom.
4.Ohladite biskvit i prerežite ga na 3 jednaka dijela.
5.Žumanjke, šečer i mlijeko izmješajte i lupajte na pari da se zgusne.
6.Ohladite, dodajte izrađeni margarin.
7.Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio stavite otopljenu tamnu čokoladu, a u drugi bijelu / po receptu se ne stavlja, ja sam stavila i fino je /
8.Redoslijed filanja je da na prvu koru stavite žuti fil, na drugu tamni, treću koru premažite ostatkom tamnog fila.
9.Ukrasite je čokoladnom glazurom ili po Vašoj želji i inspiraciji.
Izvor:http://www.coolinarika.com

SAVRŠEN KOLAČ BEZ ŽELATINE....USPJELA U NAMJERI DA NAPRAVIM SAVRŠEN KOLAČ



Sastojci

....kora od mlevenog keksa....
1 kutija mlevene plazme ( 300 gr )
100 gr otopljena putera
100 ml svezi cedjeni sok od pomorandze
50 ml svezi cedjeni sok od limuna

......za kremu od sira....
500 gr slatkog vrhnja/slatka pavlaka
300 gr mascarpone sira
200 gr philadelphie ili abc krem sir
150 gr secera u prahu

....vocni sloj....
400 gr malina
120 gr secera
1 puding od jagode ili maline ( prah 40 gr )
40 - 50 ml vode

Priprema
1.Pomesajte mleveni keks, sok od pomorandze, sok od limuna i otopljeni puter. Masu utisnite u dno okruglog kalupa ( kalup sa prstenom koji se skida ), dimenzije 24 ili 26 cm. Ostavite u frizider ili sa strane dok pripremate krem.
2.Umutite kremasto obe vrste sira sa secerom u prahu. Posebno umutite slatko vrhnje u slag. Sjedinite obe smese. Jos mutite mikserom u cvrstu kremu. Kremu rasporedite na podlogu od keksa. Sve lepo poravnajte. Kalup ostavite u frizider dok pripremate vocni sloj.
3.Maline pomesajte sa secerom i stavite na ringlu da prokuva. Razmutite puding u vodi pa dodajte malinama. Uz neprestalno mesanje lagano kuvajte dok se nezgusne. Uklonite sa vatre. U ladnu vodu stavite posudu i mesajte dok se smesa ne ohladi. Vocnu smesu rasporedite po kremi. Poravnajte i ostavite u frizider da se stisne. Najbolje preko noci
4.Napomena. Ako je poterbno dodajte jos prah pudinga da bi krema bila gusta ili jos malo vode da bi krema bila poput pudinga.

Posluživanje
Torta je sama od sebe osvezavajuca sa puno voca tako da nije potrebno dodatno voce ili dodatni umaci.