ref

utorak, 31. listopada 2017.

OREO CHEESECAKE KOJI SE NE PEČE I ZA KOJI JE VAM POTREBNA SAMO JEDNA ZDJELA



Sastojci:
200 ml slatkog vrhnja
300 g krem sira
40 g maslaca
40 g šećera u prahu
30 kom Orea
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema: 
1. Izmrvite kekse u blenderu (odvojite dio za kremu). Dodajte im otopljeni maslac i sve utisnite u kalup u kojem ćete slagati kolač. Stavite u hladnjak.
2. Izradite slako vrhnje s mikserom, dodajte kremasti sir, šećer u prahu i ostatak Orea. Dodajte ekstrakt vanilije.
3. Kada se podloga stisne, dodajte kremu i stavite u hladnjak na 3 sata.

BRZI PUDING KOLAČ SA RUPAMA



POTREBNO:
biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
4 žlice kakaa
4 žlice čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka

Za žutu kremu:
2 pudinga od vanilije
9 dl mlijeka
6 žlica šećera
15 dkg maslaca

Za smeđu kremu:
2 pudinga od čokolade
8 dl mlijeka
6 žlica šećera
10 dkg maslaca

PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje, nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.
Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti pjenjačom sitno sjeckan maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati žlicom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.
Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.

petak, 13. listopada 2017.

GRIZ KOLAČ SA MJERAMA NA ČAŠE…ODLIČAN IZBOR ZA SVE DOMAĆICE



Potrebno je:
4 jaja
1 čaša ( od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša brašna
250 gr griza
1 kesica praška za pecivo

Za sirup:
500 gr šećera
6 dcl vode

Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga od vanile
mleveni orasi

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, mlevene orase, griz, brašno i prašak za pecivo. Masu dobro umutiti i staviti u kalup veličine 20×35 cm prethodno pouljen i posut brašnom.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu da vri 2-3 minuta od kad provri. Toplim sirupom preliti pečeni kolač i ostaviti da se ohladi.
Šlag umutiti prema upustvu sa kesice i premazati kolač i posuti mlevenim orasima.

BRZA VEČERA...PRŽENA PILETINA U FINOM UMAKU



Sastojci:
dojke piletine;
krema od bilo koje masnoće - 200-250 ml;
brašno - 1 žlica. l.
sol;
smjesa paprike;
začina;
češnja češnjaka;
Maslac - 60 g;
svježe bilje;
sira (po želji) - 100-150 g

Priprema:
Kao iu prethodnom receptu, pripremiti pileća prsa.
U tavi s debelim Stavite maslac i rastopiti ga ravnomjerno.
Pileći file u umaku od vrhnja u tavi: ulje
U rastopljeni maslac, dodajte malo brašna i miješati, tako da nema grudica i dalje.
Stavite protisnuti češnjak klinčića i kiselo vrhnje. Sve dobro izmiješati i dovesti umak na čir stanju.
Pileći file u umaku od vrhnja u tavi: umak
Zatim dodajte umak nikakve začine, suho bilje (po mogućnosti maslinovog) i sve miješati.
Pileći file u umaku od vrhnja u tavi: začinjen umak
U zasebnoj tavi u biljnom ulju popržite komade piletine mesa. Donesite meso dok učinili nije potrebno.
Pileći file u umaku od vrhnja u tavi mesa
U tavi ili tavi s piletinom preliti obložen kiselo vrhnje-češnjaka umak.
Kako kuhati piletinu u umaku od vrhnja u tavi?
Pod zatvorenim staklenim pokriti varivo od piletine za 20-25 minuta.
Pileći file u umaku od vrhnja s češnjakom možete poslužiti s bilo prilog.

Savršeni čokoladni muffini! Cokoladni muffini koji se brzo prave..ukusni,jednostavni i lijepo izgledaju..



Sastojci
2 jajeta
0.5l mlijeka
370 g secera
4 dl ulja
700 g brasna
1 prašak za pecivo
malo soli
6 zlica cokolade u prahu
100g cokolade
glazura
100 g cokolade za kuhanje
zlica ulja

Priprema
1.
Jaja umutiti sa šecerom,dodati mljeko i ulje.
2.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu, i dodati u smjesu i dobro izmiksati.
3.
Smjesom napuniti košarice za muffine tako da ostane 1 prst do vrha. I onda u svaku kosaricu napunjenu smjesom dodati kocku cokolade.Muffini će se podići toliko da ostane dovoljno mjesta za čokoladnu glazuru da ne iscuri van.
4.
Peći na 180 stupnjeva 15-16 minuta.
5.
Dok se muffini peku, na pari otopiti čokoladu sa malo ulja. Kad je glazura potpuno glatka, maknuti je s pare da se malo prohladi.
6.
Glazuru razliti žlicom po muffinima, i gore posipati lješnjak (kokos, mljeveni orah,bademe,ljesnjake..)
Posluživanje
Najbolje ih je posluziti tople

nedjelja, 8. listopada 2017.

PLAZMA KOLAČ BEZ PEČENJA GOTOV ZA 15 MINUTA



Sastojci:
Kora
150 g keksa
200 ml mleka
Fil
700 ml mleka
300 ml slatke pavlake
150 g šećera
1 vanil-šećera
3 pudinga s ukusom slatke pavlake
10 g želatina
100 g putera
300 g mlevenog keksa
100 g mlevenih pečenih lešnika
200 g džema od kajsija
100 g bele čokolade
200 g kisele pavlake
Glazura
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake
1 kašičica instant kafe

Priprema:
Fil
1. Pomešati puding i želatin sa 300 ml hladnog mleka.
2. Preostalo mleko, slatku pavlaku, šećer i vanil-šećer sipati u šerpu i zagrevati do ključanja. Sniziti temperaturu i u tankom mlazu sipati razmućen puding i želatin uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne.
3. Dodati puter da se i on otopi, pa skloniti posudu s ringle.
4. Izmeriti 600 g dobijenog fila i dodati mu mleveni keks, mlevene pečene lešnike i džem od kajsija. Sve umutiti mikserom.
5. U ostatak fila dodati kockice bele čokolade i mešati da se otopi. Varjačom lagano umešati kiselu pavlaku.
Finalni postupak
1. Keks umakati u mleko i ređati u pravougaonu posudu.
2. Na koru od keksa naneti tamniji deo fila i poravnati.
3. Zatim preliti belim delom fila i ostaviti u frižideru preko noći.
4. Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i kockice čokolade, te zagrevati u posudi na pari dok se sve ne sjedini.
5. Preliti preko kolača pa kad se glazura stegne, seći na kocke.

DOMAĆI VOĆNI ŽELE ZA POLA SATA GOTOV



Sastojci
6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi po zelji)
350 ml Hladne vode
550 ml Provrle vode
1 1/2 kg Secera
1 -2 kesice vanili secera
Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu i malinu
boja za hranu
Secera za posuti

Priprema
1.
Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi mozete koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.
Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz mjesanje 25 minuta.
Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.
Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije jer meni od extract-a vec dobije boje.
6.
Evo dodala sam i sliku kasika. Ova crvena je 1Tbsp i ima istu kolicinu kao ova nasa za juhu.Mjerila sam. Znaci 6 ovih kasika.
7.
A ja koristim kasike jer je zelatin sto koristim u kutiji.
Posluživanje
Napomena:Po receptu se mjeri u kasikama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite ako imate kesice 8 pa mjerite kasikama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi. Hvala!