ref

subota, 6. siječnja 2018.

LEDENI VJETAR TORTA SA VOĆEM....DA SVA ČULA UŽIVAJU



Sastojci
Beze kore:
9 bjelanjaka
300 grama šećera
1 žlica jabučnog octa

Krema:
350 ml mlijeka
25 grama gustina
150 grama šećera
1 vrećica vanili šećera
300 ml vrhnja za šlag
vrećica i pol želatine u prahu
4 žumanjka
voće po želji (ja sam stavila breskve i kivi)

Priprema
1.
Pjenasto izmiksajte bjelanjke postepeno dodavajući šećer i ocat.
Stavite papir u tepsiju veličine pećnice, rasporedite bjelanjke i pecite sat vremena na 150 stupnjeva.
2.
Pečenu koru izrežite na tri dijela.
3.
Za kremu uzmite mali dio mlijeka koji pomješajte sa žumanjcima i gustinom, pa kao puding zakuhajte u ostatku mlijeka i šećera.
Vrhnje za šlag izmiksajte a želatinu napravite po uputama na vrećici.
Kuhanu kremu postepeno dodajte u tučeni šlag te na kraju umješajte rastopljenu želatinu.
4.
Isjeckano voće dodajte u kremu ili možete zasebno posložiti po kremi.
Nadjenite prvi list kremom i voćem, pa drugi list te poklopite trećim listom.
Dobro ohladite.

izvor: coolinarika.com

Svi će misliti da ste vrhunska domaćica: Čokoladna torta gotova za 20 minuta!



Sastojci: 
2 jaja,
50 g kakao praha,
150 g brašna, malo soli,
1 mala kašičica praška za pecivo,
70 g šećera,
6 malih kašičica kokosovog ili biljnog ulja,
50 ml mleka po izboru (pirinčano, kravlje, bademovo), pola kašičice ekstrakta vanile

Uputstvo: 
Pomešajte suve sastojke. Potom dodajte tečne i sve dobro pomešajte. Smesu stavite u manji kalup za torte i pecite 20 minuta u rerni na 180 stepeni.
Ukoliko želite, možete preko torte rastopiti čokoladu za kuvanje ili posuti prah šećer.

Savet:
Na pola pečenja, možete u testo staviti cele kockice čokolade po želji.

Prijatno!

utorak, 2. siječnja 2018.

SOČNI KOLAČ SA GRIZOM SA MJERAMA NA ŠOLJICE



Ovak kolac je jako jednostavan za napraviti,dosta je socan i nije puno sladak,pa ko voli neka izvoli….

Sastojci
Sastojci za biskvit
3 jaja
1 solja secera (solja je 2 dcl)
1 solja mlijeka
1 solja ulja
2 izrendane jabuke
2 solje griza
2 solje mljevenih oraha
1 kesica praska za pecivo
1 kesica vanile secera

Zaljev za biskvit
3 dcl mlijeka
3 dcl secera
2 velike kasike kakaa

Za ukrasiti kolac
1/2 l slatkog vrhnja
2 kasike secera
1 kesica vanilije secera
mljevenih oraha za posuti kolac

Priprema
1.
Rernu ukljuciti na 180 stepeni da se zagrije…
2.
Tepsija je velicine 38×25
3.
Jaja umutiti mikserom sa secerom i onda dodati, mljijeko, ulje i malo sve lagano izmiksati.Jabuke, griz, orahe, presak za pecivo i vaniliju pomjestati zajedno i dodati predhodnoj masi.Sve lijpo izmjestati drvenom kasikom i izilti u namascenu i pobrasnjenu tepsiju…Peci oko pola sata. Dok se biskvit pece u jednu serpu staviti milijeko, secer i kakao sve prokuhati.Ostaviti da se ohladi..Kada je biskvit pecen ohladiti ga i hladnim zaljevom zaliti biskvit..
4.
Slatko vrnje izmiksati sa 2 kasike secera i jednom kesicom vanilin secera i ukrasiti kolac..Posuti sa mljevenim orasima…Nakon par sati kolac se moze sluziti.
Posluživanje
Ko voli socne kolace ovo je upravo takav kolac a nije puno sladak.

Topla i ukusna ČORBA: Uštedite vrijeme i napravite SAVRŠEN ručak!



Potrebno je:
400 gr junećeg mesa
1 glavica crna luka
2 čehna bijelog luka
2 šargarepe
100 gr celera
500 gr krompira
2 dcl soka od paradajza
1 dcl bijelog vina
1 list lovora
so  mljeveni biber
mljeveni korijander
1 kašika mljevene crvene paprike
ulje
7 dcl vode

Za noklice
1 jaje
so
4 kašike gazirane vode
5-6 kašika brašna

Priprema:
U ekspres loncu na  2-3 kašike ulja pržiti meso na kocke, dodati sjeckan bijeli i crni luk, šargarepu na kolutiće, celer na kocke, dodati 1 dcl bijelog vina pržiti 2-3 minuta da vino ispari, pa dodati krompir isječen  na kocke, 1 kašiku mljevene crvene paprike, so, mljevenog bibera, korijandera, dodati 2 dcl soka od paradajza i 1 list lovora. Naliti sa 5 dcl vode i kuhati 30 minuta. Za to vreme napraviti noklice da stanu. U posudu staviti 1 jaje, so, 4 kašike gazirane vode i 5-6 kašika brašna. Kad se gulaš skuha otvoriti lonac, dodati 2 dcl tople vode. Malom kašičicom umočenom u gulaš vaditi smjesu za noklice spustati u gulaš i kuhati 10 minuta.


OVO JE SARMA KOJU JEDNOSTAVNO MORATE PROBATI JER JE POSTALA APSULUTNI HIT NA INTERNETU



U smjesu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak morate pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka – savjetuje chef Berislav, ali ima i rješenje za to.
Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obvezno ga prije prokuhajte – savjetuje.
Kako zbog intenziteta okusa vaše omiljeno zimsko jelo ne bi postalo nejestivo, chef savjetuje da pripazite na još jednu stvar. ”Jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.” Kada ste obavili sve pripreme i prodinstali luk, potrebno je sve sastojke zamiješati u ujednačenu masu. Kada je smjesa dobro promiješana i ujednačenog izgleda, krenite s rolanjem sarmi.
Uzmite dio smjese, oblikujte ga i položite u list kupusa. Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista. Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu od špeka.
Tako ćete spriječiti da sarma zagori – tvrdi chef Berislav. Nakon kože od špeka stavite dio izrezanog kupusa, na koji ćete slagati sarme. Kada iskoristite cijelu smjesu i napunite lonac sarmama, na vrh stavite ostatak isjeckanog kupusa. Nakon što ste sve pripremili, sarme možete staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol vaše jelo je gotovo i uživanje može početi. Na kraju možete “zapržiti” sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice

RUSKA ČOKOLADNA TORTA



Sastojci:
Za kuglice od sira:
● 250 g krem sira
● 50 g šećera u prahu
● 3 kašike gustina
● 50 g kokosa
● 2 žumanca

Za biskvit:
● 2 kašike brašna
● 6 bjelanaca
● 4 žumanca
● 30 g šećera u prahu
● 2 kašike kakaa
● 2 kašike gustina
● 100 g čokolade
● 1 kašičica praška za pecivo
● vanilin šećer
● prstohvat soli

Glazura:
● 100 g čokolade
● 3 kašike kiselog vrhnja

Priprema:
Najprije napravite kuglice od sira i to tako što ćete pomiješati krem sir, 50 grama šećera u prahu, tri kašike gustina i dva žumanca. Umutite štapnim mikserom i dodajte kokos. Oblikujte rukama kugle od ove smjese, poslažite ih na papir za pečenje i odložite u frižider.
U zdjeli pomiješajte dva žumanca sa šećerom u prahu i umutite. Čokoladu istopite na pari pa kad se malo prohladi umiješajte u smjesu sa žumancima.
Umutite bjelanca i dodajte 15 grama šećera u prahu. Polako pomiješajte sa smjesom od čokolade.
U drugoj zdjeli pomiješajte dvije kašike kakaa, dvije kašike gustina, 1 kaščicu praška za pecivo, brašno i vanilin šećer.
Zatim ovu suhu smjesu pomiješajte s čokoladnom smjesom.
Poredajte kugle od sira i kokosa u kalup za torte, pa ih prelijte čokoladnom smjesom. Pecite oko 35 minuta na 180°C.
Na kraju prelijte glazurom koji ste napravili od rastopljene čokolade i kiselog vrhnja.
Još vam preostaje pričekati da se ohladi i – uživati.

DOMAĆI REZANCI...bez mašinice.. ručno razvaljano! presavršeno izgledaju!



Sastojci
4 dl glatkog brašna
2 cijela jaja
2 žumanjka
1-2 žlice hladne vode
prstohvat soli

Priprema
1.
U pliću široku posudu staviti glatko brašno. U sredinu brašna napraviti jamicu u koje staviti cijela jaja, žumanjke, sol i vodu
2.
Sa nožem početi mijesiti u krugovima od sredine prema van......
3.
..... a zatim nastaviti mijesiti rukom.
4.
Kada se smjesa poveže, prebaciti na dasku i nastaviti mijesiti rukom, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto
5.
Podijeliti na pet dijelova.....
6.
.... i razvaljati ih vrlo tanko.
7.
...... pa malo posušiti radi lakšeg rezanja.
8.
Razvaljano tijesto izrezati na trake, zarolati i rezati oštrim nožem. Iako imam mašinicu za razance, ipak mi je njadraže narezati ručno.
9.
Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku .....
10.
.... i spremiti u kutiju.