ref

utorak, 18. travnja 2017.

PROBALA SAM PEČENI KROMPIR BA BEZBROJ NAČINA AL OVAJ JE DEFINITIVNO NA VRHU LJESTVICE NAJBOLJIH!!!





Sastojci

  • krompiri srednje velicine
  • svinjska ili guscija mast ili maslo
  • malo krupne morske soli
  • malo maslinovog ulja 
  • 1-2 zlice octa
  • zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
  • malo papra
  • malo cesnjaka po zelji
  • malo maslaca


Priprema
Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta.
Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju !
Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja. Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati.
Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom "alatkom" za gnjecenje krompira.
Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta.
Posluziti toplo kao prilog.

Posluživanje
Gospodin Oliver kaze da nikako nebi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje "ono nesto" i iskljucivo mast koristit.
Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.

Nema komentara:

Objavi komentar