ref

petak, 28. travnja 2017.

SLADOLED TORTA KOJA TAKO BRZO NESTANE SA STOLA – uvjerite se zašto je toliko ukusna!




Sastojci
KORA:
12 bjelanaca
24 kašike šećera
sok od 1/2 limuna ili 2 kašike sirćeta

FIL:
12 žumanjaka
12 kašika đećera
4 kašike brašna (pomiješajte 2 kašike brašna sa 2 kašike gustina)
1 margarin za kreme i kolače
1/2 l mlijeka
200 gr.oraha (mljevenih)
1 vanilin šećer
3 reda čokolade za kuhanje
i jos:
1 šlag krema za ukrašavanje
sladoled torta1

Priprema
1.Umutite bjelancad u čvrts snijeg pa onda dodajte šećer i nastavite mutiti dok smjesa ne postane tako čvrsta i sjajna. Na kraju dodajte sok od limuna ili sirće. Još par minuta mutite.
2.Umućene bjelanjke sipajte u pleh za pečenje ( možete i okrugli pleh za torte a može i u obični pravougaonik da bude u obliku kolača),smjesu fino poravnajte. Zatim pecite koru  na 150 c. oko 1 sat.
3.Žumanjke umutite mikserom sa šećerom i vanilin šećerom da dobijete finu pjenastu smjesu , onda uspite brašno ili kombinaciju brašna i gustina.
4.Stavite da prokuha 1/2 l mlijeka pa onda dodajtr smjesu od žumanjaka. Stalnim miješanjem skuhajte fil od žumanjaka. Kada smjesa postane gusta zante da je  fil gotov.
sladoled torta
5.U ohlađen fil dodajte mikserom umućen  margarin.
Sve dobro umutite.
6.Fil podijelite na 2 dijela pa u jedan  dodajte orahe sitno mljevene a u drugi dio fila dodajte 3 reda otopljene čokolade (samo 3 reda).
7.Preko kore prvo namažite svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu premažite umućenim šlagom.
Tortu dobro ohladite prije konzumiranja .

Nema komentara:

Objavi komentar