ref

utorak, 16. svibnja 2017.

Rolat sa višnjama



Sastojci
za biskvit
4 kom jaja
100 g šećera
50 g Glatkog brašna Podravka
3 kašike kakaa u prahu Dolcela
3 kašike vruće vode
1/2 Praška za pecivo Dolcela
1/2 kašičice sode bikarbone Dolcela
mrvica soli

za fil
100 g višanja
2 dl slatke pavlake
200 g krem sira
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
i još
100 g čokolade
50 ml slatke pavlake

Priprema
1.Za biskvit, odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi pa dodati žumanca i vodu i izmiješati.
Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u  smjesu od jaja miješajući kašikom polako prebacujući smjesu odozdo prema gore.

2.Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit urolati zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi

3.Za kremu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati krem sir i izmiješati, višnje ocijediti i izblendirati pa umiješati u kremu.
kremom premazati biskvit ima je doboljno i za ukrasiti rolat

4.ponovo urolati i ostaviti u frižider do ukrašavanja

5.Slatku pavlaku zajedno sa čokoladom zagrijati da se čokolada istopi pa preliti rolat i ukrasiti ostatkom kreme


Nema komentara:

Objavi komentar