ref

srijeda, 29. lipnja 2016.

PROPOLIS prirodni lijek



Propolis

Propolis je pčelinji proizvod koji pčelama služi kao lijek i kao gradivna tvar. To je smolasta, ljepljiva tvar ugodna mirisa koja svojim najvećim dijelom sadrži raznovrsne biljne smole. Te biljne smole potječu s pupoljaka ili oštećenih dijelova biljaka (i do 70%), a ostalo u procesu prerade dodaju pčele. One smolama dodaju vosak (oko 30 %) koji čini masu ljepljivom,pelud te obogaćuju propolis izlučevinama svojih žlijezda.



Boja propolisa je u rasponu od žutozelene do smeđe i tamnocrvene te varira ovisno o geografskom i botaničkom podrijetlu. Do sada je utvrđeno da pčele prikupljaju propolis sa preko 60 različitih vrsta biljaka. Na boju može utjecati i starost propolisa.

Za propolis je utvrđeno da ima sljedeća svojstva:

    - antibakterijska (djeluje protubakterijski)

    - antigljivična (djeluje protugljivično na preko 60 vrsta gljivica)

    - antivirusna ( djeluje protuvirusno na viruse herpesa, virus gripe tipa II)

    - protuupalna

    - antioksidativna

    - anestetička (vrlo jak lokalni anestetik)

    - antitumorska svojstva (ometa razvoj tumora)

    - imunostimularna svojstva (stimulira rad odnosno jača imunosustav)

    - potiče regeneraciju tkiva (obnavlja oštećena tkiva)

    - štiti organizam od posljedica zračenja

Prednost propolisa je u tome što kao prirodni antibiotik nije škodljiv za ljudski organizam, a mikroorganizmi ne mogu stvoriti otpornost na njega.



Ljekoviti učinak propolisa sastoji se u tome što propolis aktivira zaštitne funkcije organizma i pojačava fagocitozu, povećava sadržaj zaštitnih bjelančevina u krvi (properdina) i stimulira razvoj specifičnih antitijela (interferona) protiv mnogih mikroorganizama i njihovih toksina te virusa. Uz to, flavonoidi iz propolisa direktno se vežu na viruse. 

Ukoliko imate herpes na usni korištenjem propolisa možete zaliječiti.Također je dobar za jačanje imuniteta, svako jutro na prazan želudac staviti na kocku šećera 5 kapi propolisa. Najbolje je uzimat domaći propolis od osoba koje imaju pčele i koji to prave, jer u apotekama ima al nije isti kako ovaj domaći.


Provjereno više puta.

Nema komentara:

Objavi komentar