ref

srijeda, 27. srpnja 2016.

Lisnate pogačice sa nadjevom od višanja

pogacice sa nadevom od visanja

Sastojci:
400 ml vode
50 ml ulja
40 gr svežeg kvasca ( 7 gr suvog )
1 kašika šećera + 4 kašike
1 kašičica soli
nadev od višanja, sveže višnje ili pekmez
1 jaje
250 gr margarina
800 gr brašna


Priprema:
Toploj vodi dodati kvasca i 1 kašiku  šećera pa izmutiti.
Dodati pola mere brašna, so, pola mere ulja i 4 kašike šećera i opet sve izmutiti.
Zati dodavati ostatak brašna i mutiti kašikom, pa kad postane tvrdje, da se kašikom ne može mešati dodati još malo brašna i rukam aoblikovati mekano testo koje ćete pouljiti sa ostatkom ulja i ostaviti da kisne izmedju 30 i 60 minuta.
Nakislo testo na površini posutoj brašnom lagano premesiti i podeliti na 8 jednakih delova.
Svaki deo razvući u krug prečnika izmedju 20 i 30 cm i na svaki sem zadnjeg narendati margarin. Rasporediti da imate na 7 krugova.
pogacice sa nadevom od visanja (2)
Preklopiti osmim posuti brašnom odgore i od dole i razvući koliko god možete.
Neka bude tanko 5 mm.
Sad presaviti tesno na pola, pa dobijeni deo opet na pola i ostaiviti ” da odmori” da bi se lakše razvlačilo.
Razvući testo opet što tanje možete, 5 mm.
Odseći jednu taku po celoj dućini testa i debljine 7, 8 cm.
pogacice sa nadevom od visanja (3)
Pomeriti traku od ostatka testa, razvući prema gore i prema dole, da se istanje ivice i staviljati nadev malom kašičicom  u razmaku 2 – 3 cm .
Preklopiti i nožem za picu seći testo izmedju nadeva. Pošto je testo mekano i lepljivo od margarina tu gde budete sekli će se samo slepiti, pa ćete onda samo ivice gde je preklop malo viljuškom zatvoriti.
Slagati u pleh. Kada naslažete uključiti rernu na 200 stepeni, premazati sve umućenim jajetom i ostaviti da kisnu dok se rerna zagreje, možda koji minut duže.
Peći dok ne porumene. Nemojte s ebojati da nisu pečene, jesu, to testo je veoma tanko a dobije se velika količina ovih pogačica sa višnjama, 5 velikih plehova od rerne, tako da možete raditi i pola mere testa.
Pečene posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Čekati da se ohlade, a možda i ne, paziti jer je nadev jaaaaako vreo.
Prijatnoooooo.

Nema komentara:

Objavi komentar