ref

subota, 13. kolovoza 2016.

Kolač sa orasima i kafom

kolac sa orasima i kafom

Kora

7 belanaca
200 gr šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike prezle
2 kašike brašna
250 gr seckanih oraha

Odgore:
250 gr eurokrema


Krem:

7 žumanaca
8 kašika šećera
7 kašika mleka
500 ml slatke pavlake
1 želatin ( 15 gr ) ( samo u sličaju da vam je krem redji, videćete kad umutite )
50 ml vode

Još:
250 gr petit keksa
150 ml kafe, zasladjene kašičicom šećera


Priprema:

Proprežite orahe najbolje u teflonskom tiganju, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade.

Iseckati ih nožem.

U pleh veličine 35 x 25 cm potpite te pečene, seckane orahe preko papira za pečenje.

Ulupajte belanca sa šećerom u jak šne dok se šećer ne otopi.

Zatim dodajte prezlu, mlevene orahe i brašno, pa izmešajte varjačom.

Ravnomerno rasporedite smesu preko seckanih oraha is tavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta.

Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite sa kremom dok je kora još topla.

Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite krem.


Ulupajte žumanca sa šećerom i mlekom.

Stavite na paru da se kuva i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi.

Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.

Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se ulupala, jer dužim mućenjem slatk apavlaka se pretvara u maslac i baš je gusta.

Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrejte ga i mešajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mešajte da se sjedini sve.

Stavite na koru pola krema, pa umačite petit keks u kafu i poredjajte preko.

Preko keksa stavite drugi deo krema pa narndajte čokoladu preko ili pospite kakaom.

Ohladite u frižideru pa posluzite.

Nema komentara:

Objavi komentar