ref

nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Švedske mesne okruglice


POTREBNO:
500 g mljevenog mesa
1 luk
1 jaje
5 žlica krušnih mrvica
200 ml mlijeka
1 žlica sjeckanog peršina
1 žlica sjeckanog vlasca (ili kopra ako volite kopar)
1 žličica češnjaka u prahu
4 žlice oštrog brašna
500 ml povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
žličica soli, papra, vegete
prstohvat muškatnog oraščića

PRIPREMA:
Mljeveno meso mora biti jako sitno mljeveno, pa svakako preporučam duplo mljevenje kako bi bilo što sitnije.
Krušne mrvice preliti mlijekom i pustiti da odstoje 10-tak minuta.
U posudi pomiješati mljeveno meso, jako sitno iskosan luk (najbolje je napraviti kašu od luka štapnim mikserom), jaje, namočene krušne mrvice, peršin, vlasac, češnjak i druge začine pa sve skupa dobro izmiješati rukom. Od dobivene smjese raditi okruglice veličine većeg oraha. Ovo će biti puno lakše ako radite mokrim rukama tako da si pripremite u blizini tanjur s vodom u kojem ćete svako malo moći namočiti dlanove i tako lakše narolati okruglice. U jednom tanjuru si još posebno pripremite malo krušnih mrvica pa svaku kuglicu kratko uvaljate u mrvice, tako će lakše zadržati oblik i manje će se lijepiti za ruke.
Kuglice pržiti u većoj količini vrućeg ulja dok ne postanu smećkaste. Izvaditi ih tada na stranu, višak ulja odliti. U istoj tavi u kojoj ste pržili okruglice neka vam ostane cca 100 ml ulja, na to ulje stavite brašno, promiješajte pa zalijte uz miješanje temeljcem. Pustite da umak provrije, dodajte vrhnje za kuhanje, začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem pa vratite pržene okruglice u umak. Pirjajte sve skupa još 20 minuta.
Okruglice poslužiti sa umakom u kojem su se pirjale uz pire krumpir i zelenu salatu. Ako volite eksperimentirati sa slatko slanim okusima, pokušajte sa umakom od brusnica pa javite dojmove 😉
Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar