ref

srijeda, 10. kolovoza 2016.

Mileram torta – kremasto savršenstvo okusa



POTREBNO:

Za podlogu od prhkog tijesta:
250 g brašna
110 g šećera
100 g maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećera

Za kremu:
2 pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
200 g šećera
800 g milerama
450 g zamrznutog šumskog voća
1 preljev za torte

PRIPREMA:
Za podlogu pomiješajte u posudi brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte u sredinu razbijeno jaje, maslac izrezan na komadiće i žlicu kiselog vrhnja. Rukama trljajte smjesu između prstiju. Najprije ćete dobiti sitne mrvice koje potom morate lagano stiskati dlanovima kako bi se formiralo prhko tijesto. Ovaj ćete postupak možda lakše izvesti ako smjesu istresete na radnu površinu i tamo nastavite sa radom. Kiselo vrhnje je ovdje iz razloga da tijestu podari određenu dozu elastičnosti. Dobiveno tijesto omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak.
Dok se tijesto hladi pripremite kremu i nadjev od voća.
Prije svega zamrznuto voće otopite u lončiću sa 3 žlice šećera i 150 ml vode. Čim voće prokuha i otopi se do kraja maknite ga sa vatre i procijedite.
Za kremu od 500 ml mlijeka oduzmite oko 150 ml mlijeka i pomiješatje sa pudingom i šećerom, a potom ukuhajte u preostalo mlijeko (kao kad kuhate klasični puding). Čim se krema zgusne, a zgusne se jako brzo, maknite je sa vatre i umiješatje mileram te dobro promiješajte kako bi se sve lijepo sjedinilo. Poklopite gotovu kremu kako se ne bi na vrhu napravila korica dok pripremate tijesto.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte na veličinu okruglog kalupa u kojem ćete peći tortu (moj kalup je 24 cmØ) te ga položite na dno kalupa koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Ako se tijesto slučajno trga, nemojte paničariti – nekako ga, makar i u komadićima, rukama prebacite na dno kalupa i dlanovima natiskajte ravnomjerno po cijeloj površini. Ostatak tijesta koji će poslužiti kao bočne stranice torte podijelite na 3-4 manja dijela, od svakog napravite valjčić koji potom prstima natiskajte oko stranica kalupa po cijeloj njegovoj visini, odnosno onoliko koliko će mileram torta biti visoka.
Na tako pripremljeno tijesto istresite pripremljenu kremu, preko kreme rasporedite ravnomjerno voće te sve skupa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 70 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, hladite prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku (najbolje preko noći). Na potpuno hladnu tortu izlijte preljev za torte koji ste pripremili prema uputama na omotu. Iskoristite preostali sok od šumskog voća i pripremite preljev sa sokom pa će torta imatu još intenzivniju tamno crvenu boju i bolju voćnu aromu 😉
Ukrasite po želji slatkim vrhnjem i uživajte u svakom slatkom trenutku koji nudi mileram torta!

Nema komentara:

Objavi komentar